Normal_kind_slapen

Ouders en professionals die met jonge kinderen werken worden over het algemeen aangespoord om  peuters en kleuters tussen de middag even naar bed te brengen. Voor een goede ontwikkeling van het kind is voldoende slaap nodig en daar zou een middagdutje aan bijdragen. Uit recent Australisch onderzoek blijkt nu echter dat het middagdutje bij sommige kinderen juist een negatief effect kan hebben. Dit meldt Gezondheidsnet. 

Onderzoekers van de Queensland University of Technology bestudeerden 26 eerdere onderzoeken naar middagdutjes bij kinderen tot 5 jaar. Daarbij vergeleken zij de invloed van het middagslaapje op de kwaliteit van de slaap 's nachts, het gedrag van de kinderen, de cognitie en de lichamelijke gezondheid. Bijna alle onderzoeken wezen uit dat kinderen van 2 jaar een ouder die een middagdutje doen, 's nachts minder goed slapen.

De totale lengte en kwaliteit van de slaap over 24 uur heeft invloed op de ontwikkeling van een kind. Vanaf 2 jaar en ouder krijgen kinderen de meeste slaap 's nachts. Maar als deze kinderen ook overdag nog naar bed worden gebracht, blijken ze 's avonds meer moeite te hebben met in slaap vallen. Ook slapen ze minder lang. Volgens de onderzoekers is er daarmee onvoldoende bewijs van het nut om na het tweede jaar door te blijven gaan met middagdutjes.

Het effect van middagdutjes op het gedrag, de ontwikkeling en de gezondheid konden de onderzoekers niet eenduidig vaststellen. Daarom vinden de onderzoekers vervolgonderzoek noodzakelijk om een goed beeld te krijgen van het effect van middagslaapjes. “De invloed van de slaap op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen is uitgebreid onderzocht, maar er is onvoldoende bewijs voor de waarde van het langdurig aanhouden van middagdutjes nadat een kind de meeste slaap uit de nachtrust haalt. Zowel thuis als bij de kinderopvang."

© Nationale Zorggids