Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat onderzoek doen naar mogelijke problemen bij het maken van injectienaalden. Aanleiding daarvoor waren signalen van EenVandaag. Gisteravond zond EenVandaag een reportage uit over problemen bij een fabrikant van injectienaalden. Vooral jonge kinderen krijgen met de betreffende naalden vaccinaties toegediend.

Volgens EenVandaag brengt een fabrikant bewust injectienaalden met lijmresten op de markt. EenVandaag heeft daar contact over met een klokkenluider. De IGZ heeft verschillende keren gevraagd of die contact wil opnemen met de inspectie. Tot nu toe is er echter nog geen contact geweest. In het belang van het onderzoek vraagt de IGZ de klokkenluider nog eens dringend om zo snel mogelijk contact op te nemen met de inspectie of het Landelijke Meldpunt Zorg. Dat kan anoniem.
 
Vanaf het eerste contact met EenVandaag medio december 2014 heeft de IGZ gevraagd om informatie waarmee de inspectie aan de slag zou kunnen. Dat weigerde EenVandaag, omdat de IGZ dan wellicht actie zou ondernemen waardoor de reportage als mosterd na de maaltijd zou komen. Ondanks herhaald aandringen heeft de inspectie pas afgelopen vrijdagnacht te horen gekregen om welke fabrikant en welk soort naalden het gaat. Daardoor was er vóór de uitzending geen tijd om uitgebreid onderzoek te doen.
 
De beperkte informatie die EenVandaag aan de IGZ heeft gegeven was aanleiding om direct een onderzoek te starten om te achterhalen waar het probleem over ging en te overleggen met Europese partners. Afgelopen vrijdag om 23:10 uur meldde EenVandaag aan de IGZ dat het om een Japanse fabrikant gaat met een fabriek in België en Groot-Brittannië. De fabrikant heeft aangegeven dat er geen enkel risico is voor de patiëntveiligheid. Bij de IGZ zijn tot nu toe geen signalen of meldingen binnengekomen over mogelijke problemen met deze injectienaalden. Uiteraard neemt de inspectie de informatie van EenVandaag uiterst serieus. Op verzoek van de IGZ bezoeken Belgische en Britse autoriteiten zo snel mogelijk de fabrieken in die landen. De IGZ heeft met het RIVM afgesproken dat de naalden daar onderzocht worden. Tot nu toe is er geen reden om de betreffende injectienaalden van de markt te halen. Als uit het onderzoek blijkt dat er een risico is voor de patiëntveiligheid, dan neemt de inspectie direct passende maatregelen.
 
© Nationale Zorggids