Normal_kind_docent_leraar_klas254

Wanneer ouders langere tijd kritische en negatieve reacties geven op hun kind met ADHD, kan deze moeilijker over de stoornis heen groeien. Florida International University heeft onderzoek gedaan naar kinderen met ADHD en heeft onder andere gekeken naar de opvoedstijl van ouders. Dit meldt de Volkskrant. 

In het onderzoek zijn de ADHD-symptomen van 388 kinderen tussen 7 en 13 jaar over een tijdsperiode van drie jaar bekeken. De houding van de ouders van deze kinderen werd aan het begin en einde van deze drie jaar gemeten. Kinderen van ouders die op beide momenten kritische en negatieve uitlatingen deden over hun kind, hadden minder kans op herstel van ADHD.

Volgens de onderzoekers zou dit kunnen betekenen dat ADHD bij kinderen verbeterd kan worden door het gedrag van de ouders te veranderen. Jan Buitelaar, hoogleraar psychiatrie en kinder- en jeugdpsychiatrie aan de Radboud Universiteit denkt daar heel anders over. “Wij deden in 2014 soortgelijk onderzoek maar zagen geen effect van de houding van de moeder op de ernst en het verloop van ADHD.” Volgens de hoogleraar zijn de kinderen die meewerkten aan het onderzoek bovendien te jong. “Het omslagpunt voor ADHD ligt rond de 15 jaar. Bij kinderen van 7 tot 13 jaar is nog helemaal geen verbetering van de symptomen te verwachten.”

© Nationale Zorggids