Normal_marc_dullaert_kinderombudsman

Kinderombudsman Marc Dullaert maakt zich zorgen om de onafhankelijkheid van de Kinderombudsman in de toekomst. Hij vindt dat dit aan de orde moet komen bij de evaluatie van de wet komende zomer. Dat zegt Dullaert in een interview met de NOS. 

De huidige Kinderombudsman moet per 1 april vertrekken bij het instituut omdat Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen niet met hem verder wil. Van Zutphen wil zijn eigen team samenstellen en De Ombudsman reorganiseren.

Dullaert: "Als Kinderombudsman ben ik onafhankelijk, en toch ben ik wel afhankelijk van de Nationale Ombudsman voor mijn voordracht en herbenoeming. Dat is een weeffout in de wet waarover een goede discussie moet komen bij de evaluatie van de wet komende zomer."

Volgens Dullaert schuurt het dat hij binnen de organisatie ondergeschikt is aan de Nationale Ombudsman. “Ik ben ook voorzitter van 41 Kinderombudsmannen uit 33 landen. In de meeste van die landen wordt de Kinderombudsman rechtstreeks benoemd door het parlement. Maar hier in Nederland is voor een typisch poldermodel gekozen. Vlees noch vis. Ik denk: of het is vlees, of het is vis."

Het gedwongen vertrek van Dullaert leidde tot veel commotie. Ruim 40.000 mensen zetten hun handtekening op Petities24.com. Zij willen dat Dullaert blijft. De commotie rond zijn vertrek noemt hij zelf “onnodig en onhandig”.

© Nationale Zorggids