Normal_drugs_weed__2___stagaire-pc_s_conflicted_copy_2014-02-17_

Een grote groep jongeren die via Whatsapp softdrugs kochten van een straatdealer, hebben daarvoor afgelopen jaar een leerstaf via Bureau Halt afgerond. Tientallen jongeren, soms zo jong als 13 jaar, waren in het bezit van wiet, wat strafbaar is voor wie nog geen 18 jaar oud is. De jongeren uit de regio Groningen zijn begeleid via Bureau Halt en zijn indien nodig doorverwezen naar andere hulpverleningsinstanties. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

Afgelopen zomer kreeg de politie de dealer in het oog, die via Whatsapp tieners van softdrugs voorzag. Deze transacties vonden onder andere plaats op schoolpleinen in de gemeenten Haren en Tynaarlo. De politie heeft in overleg met onder andere de gemeente, het Openbaar Ministerie (OM), de kinderbescherming en jongerenwerkers besloten om zoveel mogelijk informatie vergaren over de klanten van de straatdealer. Dit leidde enkele tijd later tot de opgelegde leerstraffen via Bureau Halt.

Centraal bij de grote operatie stond dat de jongeren niet worden voorgeleid aan de jeugdrechter, maar dat in plaats daarvan veel aandacht wordt besteed aan voorlichting en preventie. In juni wordt het project geëvalueerd en volgt mogelijk een onderzoek naar het effect op de lange termijn van de aanpak van deze groep tieners.

© Nationale Zorggids