Normal_hiv-aids

Of hiv-remmer efavirenz bij kinderen voor psychische klachten kan zorgen, wordt onderzocht door artsen van het Radboudumc in Nijmegen. Het middel kan bij volwassenen bijwerkingen zoals depressie en suïcidale gedachten veroorzaken. Hiv-besmette kinderen in ontwikkelingslanden worden behandelend met efavirenz, maar het is onduidelijk welke bijwerkingen het bij kinderen veroorzaakt. Dit meldt Volkskrant. 

De hiv-remmer is een effectief en zeer vaak gebruikt middel, maar inmiddels is bekend dat het voor een aantal ernstige psychische klachten kan zorgen bij volwassenen. Soms wordt daarom besloten om een alternatief middel te gebruik om de klachten van hiv te onderdrukken. Veel kinderen in de derde wereld krijgen het middel, echter is niet geheel duidelijk welke bijwerkingen zij ervaren.

In Nederland kan een arts besluiten om over te stappen op een ander middel. In ontwikkelingslanden hebben zij die keuze niet. Onderzoek naar de relatie tussen efavirenz en psychische stoornissen bij kinderen is daarom noodzakelijk. Er is wel wat onderzoek gedaan naar de bijwerkingen onder kinderen, maar het is tot op heden niet voldoende gebleken. Zo waren de onderzochte groepen heel klein, of werden niet-gestandaardiseerde testen gebruikt. Hierdoor kunnen mogelijke bijwerkingen niet goed geregistreerd zijn. De Nijmeegse artsen willen daarom meer onderzoek.

Het Radboudumc stelt samen met het Aids Fonds geld beschikbaar om deze onderzoeken uit te voeren. Dit wordt gedaan onder kinderen en jongeren in Tanzania en Indonesië. Met de uitkomsten van dit onderzoek kan de medicatie in de toekomst beter worden afgestemd op het kind. Nu krijgen kinderen vaak uit voorzorg een ander middel, zodat zij geen last krijgen van bijwerkingen zoals slaapstoornissen, nachtmerries en depressiviteit, zegt Henriëtte Scherpbier, kinderarts in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

Door: Redactie Nationale Zorggids