Normal_voetbal-sport

De negenjarige Guido uit Emmen heeft recentelijk een kunsthand in gebruik genomen die geheel met een 3D-printer tot stand is gekomen. De jongen werd geboren zonder linkerhand en wilde pas het afgelopen jaar een prothese gaan gebruiken. Het geprinte exemplaar kostte slechts 52 euro. Artsen en een werktuigbouwkundige werkten in hun eigen tijd aan de kunsthand, waardoor alleen voor het materiaal betaald hoefde te worden. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) had nog niet eerder gewerkt met een handprothese die gemaakt is met een 3D-printer. Guido kwam zelf met het idee nadat hij iets vergelijkbaars op televisie had gezien. Hij heeft zelf veel onderzoek gedaan naar de kunsthand en maakte zijn wens duidelijk bij zijn ouders.

Het ontwerp dat Guido online had gevonden, werd door werktuigbouwkundige Stefan Veldman omgezet in een passend model voor de jongen. Uiteindelijk duurde het printen van zijn kunsthand maar liefst 25 uur. Het materiaal kostte echter maar 52 euro, terwijl een reguliere prothese al snel 15.000 euro kan kosten. Het team is dan ook blij met de positieve ervaringen van Guido. Zij willen vaker gebruik van maken van vergelijkbare protheses die met een 3D-printer gemaakt kunnen worden.

De linkerarm van Guido stopt ter hoogte van zijn pols. Met kleine bewegingen van deze pols kan hij de vingers van zijn kunsthand openen en sluiten. “Hij kan er niet mee in een klimrek hangen, maar wel gewoon een bal vastpakken. Het is echt fantastisch”, licht vader René toe. Door het eenvoudige ontwerp kan het team van deskundigen en de werktuigbouwkundige blijven sleutelen aan de hand als dat nodig is. En als Guido een groter model nodig heeft als hij wat ouder is, kan gewoon een nieuwe worden geprint.

Door: Redactie Nationale Zorggids