Normal_vaccinatie_prik_2534

Inwoners van de Bible Belt vaccineren steeds vaker hun kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid onder zo’n duizend gereformeerden tussen de 18 en 40 jaar. Vooral gematigde gelovigen kiezen er voor om hun kinderen in te enten. Anderen vertrouwen erop dat God over hun kinderen waakt en weigeren hun kroost te vaccineren. Dit meldt Volkskrant.

De vaccinatiegraad in de Bible Belt stijgt met de jaren. Zo’n 55 procent van de ondervraagden zegt zelf ingeënt te zijn. Van hun ouders is dat 40 procent. De huidige generatie is nog een stukje positiever over het vaccineren van de kinderen. Van hen zegt 65 procent zijn kinderen te hebben ingeënt, of dit te gaan doen wanneer er kinderen geboren worden in het gezin. De onderzoekers schrijven dat het wel of niet vaccineren van de kinderen een familietraditie schijnt te zijn. Wie zelf niet ingeënt is, is ook minder geneigd om zijn of haar eigen kinderen te laten vaccineren.

De toename van de vaccinatiegraad zou kunnen komen door de ontkerkelijking in Nederland. Minder mensen gaan naar de kerk, anderen geloven minden streng. Ook zijn steeds meer mensen in de Bible Belt hogeropgeleid. Volgens Hans Rümke, voormalig directeur van het Vaccin Centrum van de Erasmus universiteit, is het positief dat er in de Bible Belt steeds meer kinderen gevaccineerd worden, terwijl het landelijke aantal juist daalt. “Hoe meer kinderen een prik krijgen, hoe kleiner de kans dat er in de regio een epidemie uitbreekt.”

Wel zet Rümke een paar vraagtekens bij het onderzoek. Zo is het volgens hem mogelijk dat de digitale oproep voor het onderzoek maar een deel van de inwoners van de Bible Belt heeft bereikt. “We weten daarnaast niet hoe betrouwbaar de antwoorden zijn. Het zou me verbazen als alle deelnemers precies weten of hun ouders gevaccineerd zijn.”

Door: Redactie Nationale Zorggids