Normal_vaccinatie_inenting

Vandaag staat een groep experts in de Tweede Kamer om te pleiten voor meer vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma. Als het aan hen ligt, komt ook het vaccin tegen meningokokken type B in het programma. Dit meldt Metro. 

“Om te beginnen zouden we de grens voor de kosteneffectiviteit van vaccins gelijk moeten trekken met die voor andere medische interventies”, stelt professor Postma van het UMCG. Momenteel mag een oncologisch medicijn 80.000 euro per gewonnen levensjaar kosten en een gewonnen kinderleven via vaccins per jaar 20.000 euro.

Ook farmaceut GlaxoSmithKline vindt dat de overheid meer moet doen in de strijd tegen infectieziekten en dat deze nog te traag reageert. Als voorbeeld haalt het de uitbraak van meningokokken type W aan. Als de overheid niet opschiet, kan hetzelfde gebeuren met de B-variant. Mogelijk sterven hierdoor in de toekomst jaarlijks zo’n vijf mensen en zullen tientallen erdoor invalide raken.

De Gezondheidsraad heeft voorlopig echter nog geen plannen om de overheid te adviseren tot opname van het meningokokken type B-vaccin. Naast de bijwerkingen van het vaccin die een obstakel vormen, is de raad van mening dat de effectiviteit ervan nog niet bewezen is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids