Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

In de gemeente Pijnacker-Nootdorp houden aanbieders van jeugdhulp spreekuren op scholen. CDA-Kamerlid René Peters noemt dit een vorm van reclame maken en vraagt zich af of zorgaanbieders elders in het land dit ook doen. In Pijnacker-Nootdorp is onlangs onderzoek gedaan naar het toegenomen aantal jongeren dat zich meldt bij de jeugd-ggz. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

De jeugdhulpaanbieders geven tijdens hun spreekuren kant-en-klare verwijsbrieven mee. Op de brief staat waar het kind mee kampt en naar welke zorgaanbieder de huisarts het beste kan verwijzen. Hanneke van de Gevel is wethouder sociaal domein in de gemeente en is tegen deze werkwijze omdat tijdens een spreekuur nooit het hele plaatje geschetst kan worden.

CDA-Kamerlid Peters wil van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten wat hij van dergelijke praktijken vindt. “Deelt u de mening dat deze praktijk waarbij zorgaanbieders die oplossingen verkopen zelf de problemen mogen zoeken één van de oorzaken kan zijn van de hoge aantallen jeugdigen die gebruikmaken van jeugd-ggz?”, schrijft hij in een brief aan de minister. Als het aan Peters ligt, zoekt de minister uit of in andere gemeenten ook zulke spreekuren voorkomen, of elders in het land ook een plotselinge stijging van jonge cliënten is en wat de bestaande afspraken zijn tussen gemeenten en huisartsen over het verwijzen van deze jongeren. 

Door: Nationale Zorggids