Normal_geweld_mishandeling__kind__agressie

87 procent van de docenten in het voortgezet onderwijs denkt een slachtoffer van mensenhandel niet te kunnen herkennen onder hun leerlingen. Dit blijkt uit onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) onder 400 Nederlandse docenten dat gisteren is gepubliceerd. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Docenten geven aan dat er meer aandacht moet komen voor mensenhandel op hun scholen. Veertig procent van de docenten geeft bovendien aan niet te weten wat te moeten doen als zij vermoeden dat een leerling slachtoffer is.

Jongere buiten op muurtje

Dat er een aanzienlijk probleem is op scholen inzake mensenhandel blijkt ook uit de cijfers. CKM-woordvoerder Shamir Ceuleers: "Ondanks het feit dat bijna 80 procent van de leraren denkt geen slachtoffer te kunnen herkennen, worden nu al op 4 van de 10 scholen slachtoffers gesignaleerd van seksuele, criminele of arbeidsuitbuiting. Meer aandacht zal zonder twijfel leiden tot het signaleren van meer slachtoffers en betere bescherming." Ceuleers benadrukt dat mensenhandel echt overal kan voorkomen en dat geen enkele school er immuun voor is.

Minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting

Docenten kunnen een cruciale rol te spelen in het signaleren van de grootste groep slachtoffers van mensenhandel die ons land kent: minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting. Leraren hebben dagelijks contact met leerlingen en kunnen als één van de eersten zorgelijke signalen opmerken en melden, zodat slachtoffers geholpen kunnen worden. Ceuleers: "Dit rapport toont aan dat er werk aan de winkel is. Want als we leraren kunnen mobiliseren in de strijd tegen mensenhandel, dan gaan we aankomende jaren grote stappen zetten in het verdrijven van de mensenhandelaren uit onze scholen en uiteindelijk uit onze maatschappij."

Serious Request

Uit het onderzoek blijkt dat docenten behoefte hebben aan voorlichting zodat ze signalen van mensenhandel beter kunnen herkennen en beter weten wat ze kunnen doen als een leerling slachtoffer is. Dit jaar komt 3FM Serious Request: The Lifeline in actie voor slachtoffers van mensenhandel. Van 18 tot 24 december lopen drie DJ-teams van Goes naar Groningen om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. "Dit doen zij onder andere om geld op te halen voor meer voorlichting op scholen", zegt Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. "Uit het onderzoek van CKM blijkt dat er op 20 procent van de scholen helemaal geen aandacht is voor mensenhandel, terwijl er op iedere middelbare school twee meisjes in aanraking komen met loverboys.”

Door: Nationale Zorggids