Toename meldingen huiselijk geweld

Het Landelijk Psychotraumacentrum in het UMC Utrecht meldt dat huiselijk geweld toeneemt nu de scholen gesloten zijn in verband met het coronavirus. De spanningen in gezinnen nemen toe en dit leidt tot meer seksueel misbruik, ruzies en geweld. Dit melt RTL Nieuws.

Vorige week bleek al dat ook de Kindertelefoon meer telefoontjes binnenkrijgt. Normaal gesproken krijgen ze duizend telefoontjes op een dag, maar nu is dat gestegen naar vijftienhonderd. Door de sluiting van de scholen zitten families thuis, het normale ritme is weg en dat zorgt voor spanningen. Directeur Roline de Wilde van de Kindertelefoon vindt de telefoontjes zorgelijk: "We krijgen telefoontjes van kinderen die te maken hebben met seksueel misbruik, huiselijk geweld en ruzies." 

Toename meldingen huiselijk geweld

Volgens Iva Bicanic, hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum, is het belangrijk dat mensen blijven opletten en in actie komen: "Ouders krijgen te kampen met stress en hebben opeens zorgen over bijvoorbeeld hun baan. Dat werkt kindermishandeling in de hand. We moeten mensen actief benaderen, een hand reiken." 

De Wilde wil de bevolking laten weten dat dit nu gebeurt. Zij maakt zich veel zorgen om de toename van telefoontjes naar de Kindertelefoon, ook omdat het nog een tijd zal duren voor de scholen weer opengaan. Volgens haar nemen spanningen niet alleen in probleemgezinnen toe, ook in families waar eerder geen problemen waren gebeurt dit nu. 

Op deze website staan tips voor hulpverleners, jeugdbeschermers en leerkrachten om deze kinderen en hun ouders te helpen.

Vermoed je huiselijk geweld? Lees op de website van Veilig Thuis wat je kunt doen.

Door: Nationale Zorggids