Normal_rss_entry-285010

De Tweede Kamer wil dat kinderen van 12 tot en met 17 jaar die een aandoening hebben of een medisch risico lopen zo snel mogelijk een uitnodiging krijgen voor een vaccinatie. Een grote meerderheid steunde een motie van D66 die daartoe oproept, bleek donderdag tijdens een coronadebat.

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft ook die intentie, maar gaf aan dat hij toch een advies hierover van de Gezondheidsraad wil afwachten. Dat zou komende woensdag komen.

D66-Kamerlid Jan Paternotte is het er niet mee eens dat het kabinet nog langer wacht. Hij wijst erop dat de Europese medicijnautoriteit EMA al heeft geoordeeld dat vaccinatie met Pfizer/BioNTech bij kinderen vanaf 12 jaar oud veilig is. Enkele Europese landen zijn daarom al bezig om kinderen in te enten, evenals de VS.

Advies

Vaak zitten deze kwetsbare kinderen volgens de D66'er al veertien maanden binnen, evenals gezinsleden, om zoveel mogelijk risico op besmetting met het coronavirus uit te sluiten. Huisartsen kunnen wat Paternotte betreft nu al aan de slag gaan om de betrokkenen te selecteren zodat ze snel een afspraak kunnen maken. Op Forum voor Democratie na was de hele Kamer het daar mee eens.

De Jonge heeft direct na de verschijning van het EMA-oordeel de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de inenting van alle kinderen vanaf 12 jaar. Over een eerste deel van het advies, over kinderen met een medisch risico, heeft hij om spoed gevraagd. Jongeren van 16 en 17 jaar met een aandoening, worden volgens hem al wel gevaccineerd.

Tot nu toe gaat de vaccinatiestrategie uit van mensen vanaf 18 jaar.

Door; ANP