Draagmoeder gezocht voor klonen neanderthaler

BOSTON - Gerenommeerd geneticus professor George Church van Harvard Medical School in Boston wil een neanderthaler tot leven brengen. Dit wil hij doen door DNA-materiaal van het uitgestorven oermens in menselijke stamcellen te injecteren, zo meldt nieuwsblad.be.

Om dit te realiseren is Church op zoek naar een vrouwelijke vrijwilliger die draagmoeder wil zijn en, door de embryo in haar baarmoeder te laten groeien, de neanderthaler-baby ter wereld wil brengen.

Church hielp mee met het in kaart brengen van het volledig menselijk genoom. Hij zegt nu genoeg DNA-stalen uit fossielen te hebben verzameld om een foetus van een neanderthaler, de mensensoort die 33 duizend jaar geleden uitstierf, te reconstrueren.

De Amerikaanse professor gelooft dat verder onderzoek naar de wijziging van de menselijke DNA-kaart in de toekomst ongeneeslijke ziekten kan helpen doorgronden. “Inderdaad een fantastisch experiment dat ons een overvloed aan onderzoeksmateriaal zou kunnen opleveren”, aldus Petra De Sutter van het Universitair Ziekenhuis Gent.

Er zijn echter wel ethische vraagstukken die aan bod komen. Zo is er een bijna wereldwijd verbod op het klonen van mensen.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten