Normal_zwanger_zwangerschap_gezin

LONDEN - Overmatig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan tot ontwikkelingsstoornissen leiden. Maar over licht drinken was nog niet veel bekend. Uit een nieuw onderzoek van het University College London blijkt dat twee glazen per dag geen negatieve gevolgen heeft. De resultaten zijn gepubliceerd in BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Voor het onderzoek zijn gegevens bestudeerd van ruim 10.000 kinderen die tussen 2000 en 2002 geboren waren. De wetenschappers keken met name naar de kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap tot twee glazen per dag dronken en vrouwen die normaliter wel alcohol nuttigden, maar dat tijdens de zwangerschap lieten staan. Op 7-jarige leeftijd werden deze kinderen vervolgens op taal, rekenen en ruimtelijk inzicht.

Hoewel de kinderen van lichte drinkers minder ontwikkelingsstoornissen ontwikkelden en betere schoolresultaten haalden dan de tijdelijke geheelonthouders, is dit verschil niet significant. Volgens de onderzoekers is dan ook niet met zekerheid te zeggen of het beter is de drank te laten staan of niet met een kleine op komst.

© Nationale Zorggids / Olof Venema