Normal_zwangerschap_ziekenbed_zuster_verpleegkundigen_zwanger_baby

Een nieuw meetsysteem dat de weeënactiviteit bij zwangere vrouwen beter registreert moet ervoor zorgen dat er eerder ingegrepen kan worden bij complicaties tijdens de bevalling. Samen met het Máxima Medisch Centrum Veldhoven ontwikkelde NEMO Healthcare de PUREtrace. Dat meldt Dichtbij.

Belangrijke oorzaken van babysterfte zijn zuurstofgebrek tijdens de bevalling en vroeggeboorte. Deze complicaties doen zich in Nederland per jaar ongeveer 15.000 keer voor. Het op tijd waarnemen van weeën is doorslaggevend voor de overlevingskansen van de baby.

Met een simpele pleister op de buik kan de weeënactiviteit goed in de gaten worden gehouden. Deze week nam het MMC het nieuwe meetsysteem in ontvangst. 'De belangrijkste winst van onze innovatie is dat je daarmee een kind gewoon meer kans biedt', stelt directeur Bas Lemmens van Nemo Healthcare.

Onderzoek zou hebben uitgewezen dat tijdens een bevalling in het ziekenhuis het aanbrengen van een simpele elektrodepleister op de buik even goed werkt als de bewaking met sensoren die doorgaans gebruikt worden.

© Nationale Zorggids