Normal_baby-kokon11

Inbakeren, de techniek waarbij baby's in een doek worden gewikkeld, beschadigt de ontwikkelende heupen van het kindje. Dat zegt orthopedisch chirurg Nicholas Clarke van het Southampton University Hospital, meldt Nu.nl.

Wereldwijd worden baby's ingebakerd om hen te kalmeren en te voorkomen dat ze gaan huilen. Verondersteld wordt dat het strak inwikkelen in een deken het gevoel nog in de baarmoeder te zitten oproept bij het kindje. Wanneer de heupen echter te strak worden ingepakt in de deken, en dus tegen elkaar worden gedrukt, kan dit de ontwikkeling van de heupen belemmeren, aldus Clarke. Voor een gezonde en natuurlijke ontwikkeling van de heupgewrichten is het nodig dat de beentjes kunnen buigen.

Ook Jane Munro van de Koninklijke Universiteit van Verloskundigen is geen voorstander van inbakeren. “Het is een schijnbaar onschuldig ding om te doen, maar het creeëert grote problemen voor de baby,” zegt Munro. Volgens Munro kan inbakeren niet alleen de ontwikkeling van de heupen belemmeren maar vergroot het ook de kans op wiegendood en oververhitting van de baby.

© Nationale Zorggids