Normal_zwanger__geboorte__zwangerschap

Aan de toolkit 'Kinderwens, zwangerschap en werk' is het informatieblad 'Trillingen als je zwanger bent' toegevoegd. Hierin wordt informatie gegeven over de eventuele negatieve gevolgen van (niet) hoorbare of voelbare trillingen tijdens de zwangerschap. Dat meldt de beroepsorganisatie van verloskundigen KNOV.

Hierbij moet worden gedacht aan hard geluid of mechanische trillingen, zoals bij het besturen van vrachtwagens, tractoren en streekbussen. Ultrasonore geluidstrillingen (met frequenties boven die van hoorbaar geluid) komen onder andere voor bij schoonmaakmachines en medische apparatuur. Trillingen kunnen riskant zijn tijdens een zwangerschap, omdat banden, gewrichten en spieren dan minder belasting kunnen verdragen. Verder kan er schade ontstaan aan de placenta, die zelfs kan loslaten. In ernstige gevallen kan het leiden tot vroeggeboorte.

De toolkit ‘Kinderwens, zwangerschap en werk’ is in opdracht van het ministerie van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ontwikkeld en staat op de website van het RIVM. De toolkit bevat verder informatie over de invloed van onder meer schadelijke stoffen, fysieke en psychosociale belasting en arbeidsrisico's tijdens de zwangerschap en de periode die daaraan vooraf gaat. Ook is er een informatiekompas voor professionals die willen weten waar of bij wie men terecht kan voor meer informatie.

© Nationale Zorggids