Normal_13940391110065_1

(Novum) - Ouders die om beurten elkaars kinderen opvangen in zogeheten ouderparticipatiecrèches krijgen straks geen kinderopvangtoeslag meer. Wel krijgen ze iets meer ruimte dan normale kinderdagverblijven. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Tot nu toe kregen de ouders wel een toeslag, maar Asscher wil die afschaffen. De toeslag is volgens de minister alleen bedoeld voor kinderopvangorganisaties die aan alle kwaliteitseisen voldoen.

Om de ouderparticipatiecrèches tegemoet te komen wil Asscher wel soepeler omgaan met bijvoorbeeld het zogenoemde gezichtencriterium, wat inhoudt dat een kind maximaal drie vaste begeleiders mag hebben. De veiligheidseisen blijven wel gelijk aan die voor reguliere kinderopvang.

Asscher wil de nieuwe regels in januari 2016 invoeren. Als de ouders niet akkoord gaan, beëindigt hij de huidige gedoogsituatie, waarschuwt hij in de brief. De ouderparticipatiecrèches zullen dan aan dezelfde eisen moeten voldoen als normale crèches.

Nederland telt momenteel zes ouderparticipatiecrèches. Daarin worden bij elkaar 120 kinderen opgevangen.