Normal_personeel_tekort_geld

Afgelopen juni zijn alle vakbonden akkoord gegaan met de nieuwe cao voor zorgmedewerkers in de verpleging, verzorging en thuiszorg (vvt). ActiZ vindt echter de nieuwe loonsverhoging niet genoeg om de loonkloof te overbruggen. Dit meldt Skipr.

In de nieuwe afspraken krijgen zorgmedewerkers geleidelijk meer loon. Deze is als volgt opgebouwd: per 1 oktober 2023 komt er 5 procent loonsverhoging bij, met een bodem van 125 euro. Per 1 maart 2024 en per 1 oktober 2024 vindt een loonsverhoging plaats van 2,5 procent met een bodem van 75 euro. Dit is naast de 3 procent salarisverhoging van afgelopen maart, wat nog vanuit de vorige cao-onderhandelingen was doorgevoerd.

Financiering

ActiZ vindt de verhogingen niet genoeg. “Zorgmedewerkers verdienen gemiddeld 7,5 procent minder dan mensen met een vergelijkbaar opleidingsniveau in de publieke en commerciële sector. Die loonkloof kunnen werkgevers niet uit eigen portemonnee betalen: daarvoor moeten financiers van de zorg over de brug komen met extra middelen. Werkgevers blijven daarop aandringen, ook bij de aankomende verkiezingen.”

2024

De huidige cao zal tot het einde van 2024 lopen. Ook zijn er aanvullende afspraken gemaakt over de reiskostenvergoeding en de onregelmatigheidstoeslag (ORT-toeslag). Deze worden komende periode verder uitgewerkt.
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch