Normal_peuter_luier_blij_baby

Kinderen met de zeldzame genetische afwijking PWS (Prader Willi Syndroom) blijken gunstig te reageren op een behandeling met groeihormoon in combinatie met fysiotherapie. Promovenda Linda Reus van het Radboudumc in Nijmegen onderzocht het effect van twee behandelvormen op kinderen tot drie jaar. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Kinderen met PWS hebben een tekort aan spierkracht en meer vetmassa dan normaal. Zij zijn erg slap, waardoor ze veel later gaan omrollen, kruipen, zitten, staan en lopen dan leeftijdsgenoten. Hun ontwikkeling blijft achter en de verzorging vraagt speciale aandacht. Voor het onderzoek werden zo'n twintig kinderen gevolgd in hun motorische ontwikkeling, waarvan sommigen van het begin af aan werden behandeld met een groeihormoon en anderen pas vanaf zes maanden. Alle kinderen kregen vanaf het begin fysiotherapie aangeboden.

De kinderen werden zo'n twee jaar gevolgd. Reus concludeert dat een gecombineerde behandeling met groeihormoon en fysiotherapie leidt tot een verbetering van de spierdikte, de spierkracht en de motorische ontwikkeling. Op basis van de resultaten heeft Reus een behandelprogramma ontwikkeld, dat door ouders thuis en met ondersteuning van een kinderfysiotherapeut kan worden uitgevoerd.

© Nationale Zorggids