Normal_normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Ongeveer twintig procent van de vrouwen die binnen een jaar na de geboorte van een kind opnieuw zwanger wordt, krijgt te maken met een vroeggeboorte. Hiermee lijkt de kans op een vroeggeboorte aanzienlijk hoger voor vrouwen die snel achter elkaar zwanger worden. Wanneer er een periode van minimaal achttien maanden tussen twee zwangerschappen zit, is de kans op vroeggeboorte 7,7 procent. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BJOG, zo meldt Nu.nl.

In het onderzoek werden de gegevens bestudeerd van bijna 500.000 zwangerschappen van vrouwen, die binnen zes jaar twee kinderen kregen. De onderzoekers wilden weten in hoeverre het tijdstip van de tweede bevalling wordt beïnvloed door de lengte van de periode die tussen de zwangerschappen zit. Bij vrouwen die minder dan achttien maanden na de geboorte van een kind opnieuw zwanger waren geworden, bleek de tweede baby relatief vaak voor week 37 te worden geboren. Wanneer de periode tussen de twee zwangerschappen korter was dan een jaar, bleek de kans op een vroeggeboorte op te lopen naar 20,1 procent.

Volgens hoofdonderzoekster Emily DeFranco zouden de resultaten van de studie breed moeten worden uitgedragen om het aantal vroeggeboorten terug te dringen. Ze vindt dat artsen vrouwen actief moeten wijzen op het risico van twee snel opeenvolgende zwangerschappen. Vrouwen doen er goed aan om achttien maanden te wachten voordat ze opnieuw zwanger proberen te worden, aldus DeFranco.

© Nationale Zorggids