Normal_wijn_alcohol_drank_drinken_isabella_4236

Het online-adviesprogramma 'Negen Maanden Niet' helpt zwangere vrouwen die alcohol gebruiken om tijdens hun zwangerschap van de drank af te blijven. Het programma is effectief volgens goede aanwijzingen, aldus de Erkenningscommissie Interventies van het Nederlands Jeugdinstituut, zo meldt het instituut. 

Het doel van 'Negen Maanden Niet' is om zwangere vrouwen die alcohol gebruiken te laten stoppen met drinken. Om dit te bereiken geeft het programma de vrouw inzicht in de effecten van alcoholgebruik op haar ongeboren kind. De deelneemster krijgt daarnaast feedback op haar motivatie om te blijven drinken of om juist te stoppen met drinken. Het programma wordt online gevolgd. Wanneer de vrouw niet regelmatig inlogt, krijgt ze twee keer een herinnering. 
 
De interventie werkt, aldus de Erkenningscommissie Interventies. De commissie heeft de interventie erkend als 'effectief volgens goede aanwijzingen'. Dit houdt in dat met beperkte bewijskracht is geconcludeerd dat de interventie in de praktijk een beter resultaat oplevert dan andere interventies. 'Negen Maanden Niet' is ontwikkeld door Nederlands instituut voor alcoholbeleid STAP en de Universiteit Maastricht.
 
© Nationale Zorggids