Normal_zwanger_zwangerschap

Blootstelling aan kankerverwekkende stoffen in voeding tijdens de zwangerschap vergroot het risico op kinderkanker. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Maastricht, meldt Gezondheidsnet. 

Over de mogelijk oorzaken van kinderkanker is nog weinig bekend. Daarom onderzocht een Europees onderzoeksteam onder leiding van Jos Kleinjans, hoogleraar milieugezondheidsschade aan de Universiteit van Maastricht, het verband tussen kankerverwekkende stoffen in voeding tijdens de zwangerschap en het ontstaan van kinderkanker. Dit werd gedaan door navelstrengbloedmonsters van 1151 pasgeboren baby's te onderzoeken.

In de bloedmonsters werd gezocht naar kankerverwekkende stoffen zoals dioxinen. dioxineachtige PCB’s, acrylamide, PAK’s, acrylamide en nitrosamines. Daarnaast werd onderzocht of deze stoffen de placenta kunnen passeren. De onderzoekers zagen dat deze stoffen in het bloed van de navelstreng zaten en dat de placenta geen bescherming bood. De foetus wordt dus blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen.

Het onderzoeksteam vroeg zich vervolgens af of deze stoffen kanker veroorzaken bij kinderen. Daarvoor werden de veranderingen in de navelstrengbloedmonsters bekeken, die wijzen op het ontstaan van een tumor. Men zag een hogere gevoeligheid voor blootstelling aan kankerverwekkende stoffen, met name bij jongens met leukemie. De onderzoekers zeggen dat ze nog maar een beperkt aantal stoffen hebben bekeken en dat er meer onderzoek nodig is om meer hierover te weten te komen.

© Nationale Zorggids