Normal_gavel-568417_640

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft een Veenendaalse verloskundige berispt. De vrouw maakte meerdere fouten terwijl ze in 2014 een bevalling begeleidde. De baby overleed vlak na de bevalling, maar het meisje werd geboren met ernstige afwijkingen en daardoor is niet te zeggen of ze niet zou zijn overleden als de fouten niet gemaakt waren, aldus het college. Dit meldt RTV Utrecht.

De verloskundige ging vooraf en tijdens de bevalling meerdere keren de mist in concludeert het Tuchtcollege. Zo bleek er enkele weken voor de bevalling dat er iets mis was met het vruchtwater. Desondanks werd de vrouw niet verwezen naar het ziekenhuis. De bevalling vond thuis plaats.

De ontsluiting verliep traag tijdens de bevalling en de verloskundige had de vrouw eerder naar het ziekenhuis moeten verwijzen. Dit gebeurde te laat en daardoor raakte de vrouw uitgeput. De verloskundige vergat de ouders en het ziekenhuis te vertellen dat de baby mogelijk niet in de goede positie lag en heeft het ziekenhuis bij de overdracht niet gemeld dat er ontlasting van de baby in het vruchtwater was gevonden.

De verloskundige heeft toegegeven dat ze fouten heeft gemaakt. Het verloskundig centrum waar ze werkt heeft maatregelen genomen. Daarnaast werd het meisje geboren met een ernstige afwijkingen. Hierdoor is niet vast te stellen of het meisje in leven was gebleven als de fouten niet gemaakt waren, aldus het college. De verloskundige heeft daarom alleen een berisping gekregen. Ze mag haar werk dus blijven doen, maar ze komt wel op een openbare zwarte lijst te staan.

© Nationale Zorggids