Normal_edith_schippers_2__2_

Ongeveer 3 procent van de mensen ziet om financiële redenen wel eens af van bezoek aan de huisarts. Dat blijkt uit een onderzoek naar zorgmijding in opdracht van het ministerie van VWS. Uit het onderzoek blijkt geen relatie tussen het percentage zorgmijders en de hoogte van het eigen risico. Minister Schippers heeft het onderzoek vandaag aan de Tweede Kamer gestuurd. VWS voerde het onderzoek samen uit met de Consumentenbond, de Landelijke Huisartsenvereniging en Zorgverzekeraars Nederland.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het percentage mensen dat voorgeschreven medicijnen niet heeft opgehaald, is gedaald van 34 procent in 2008 naar 29 procent in 2014. Het percentage mensen dat wel eens een verwijzing naar de specialist door de huisarts niet heeft opgevolgd is tussen 2008 en 2013 gestegen van 20 procent naar 27 procent. Bij kinderen onder de 18, die geen eigen risico betalen, geldt dat in 2013 ongeveer 25 procent geen gebruik maakte van een verwijzing van de huisarts. Onduidelijk is wat hiervoor de precieze redenen zijn. 
 
Het afzien van zorg is niet per se ongewenst. Soms gebruiken mensen terecht geen (vervolg)zorg, omdat bijvoorbeeld zonder zorg de klacht vanzelf overgaat. Wanneer mensen onterecht afzien van noodzakelijke (vervolg)zorg, bijvoorbeeld vanwege hun inkomen, is dat ongewenst. Om de financiële toegang tot de zorg voor mensen met een lager inkomen te waarborgen zijn al verschillende maatregelen genomen. Jongeren onder de 18 betalen bijvoorbeeld geen zorgpremie of eigen risico. Voor mensen boven de 18 zijn verschillende vormen van zorg bewust uitgezonderd van het eigen risico, onder andere huisartsenzorg (waaronder de huisartsenpost), verloskundige zorg en kraamzorg.
 
Minister Schippers kondigt verschillende aanvullende acties aan als reactie op het onderzoek. Zo wordt er al dit najaar meer voorlichting gegeven over de uitzonderingen op het eigen risico en de mogelijkheid tot het al dan niet vooraf gespreid betalen van het eigen risico aan de zorgverzekeraar. Bijna alle zorgverzekeraars bieden deze mogelijkheid. Ook wijst de minister op het belang van maatwerk voor bepaalde kwetsbare mensen op lokaal niveau. Gemeenten spelen hierin een belangrijke rol. De situatie van deze mensen loopt vaak zo uiteen dat algemeen landelijk beleid hierop niet goed werkt. Ten slotte kunnen ook zorgaanbieders ertoe bijdragen dat patiënten minder afzien van noodzakelijke zorg.
 
© Nationale Zorggids