Normal_zwanger_zwangerschap

Tussen de 10 en 15 procent van de zwangere vrouwen heeft tijdens of na de zwangerschap last van angst- of depressieklachten. Traumatische gebeurtenissen tijdens een zwangerschap hebben mogelijk invloed op de psychische gesteldheid van de aanstaande moeder. Een screening aan het begin van de zwangerschap kan klachten echter niet voorkomen. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Judith Aris van het Universitair Medisch Centrum Groningen bestudeerde voor haar promotieonderzoek de invloed van traumatische gebeurtenissen tijdens de zwangerschap. Hieruit blijkt dat stressvolle gebeurtenissen die niet direct samenhangen met de zwangerschap meer invloed hebben op psychische klachten dan situaties die een direct verband hebben met de zwangerschap. Echter is aan het begin van de zwangerschap lastig te voorspellen of een vrouw een verhoogd risico heeft op angst- of depressieklachten na de bevalling.

Verloskundigen gebruiken diverse vragenlijsten om angst- of depressieklachten te herkennen. Aris gebruikte twee veelgebruikte vragenlijsten om vast te stellen of met deze vragen voorspeld kan worden welke vrouwen meer kans hebben op klachten na de bevalling. In twee groepen van respectievelijk 1.620 en 4.865 vrouwen paste ze de vragenlijsten toe. De conclusie was dat een lage score op de vragenlijsten overeenkwam met een laag risico op klachten na de bevalling. Bij een hoog risico bleek echter dit niet het geval.

De promovenda wil dat er meer onderzoek komt naar risicofactoren. Zo kan voorkomen worden dat vrouwen preventief worden behandeld voor klachten die ze achteraf gezien niet krijgen. 

©Nationale Zorggids