Normal_moeder_kind_baby3454

Een op de tien jonge moeders in Nederland houdt jaren na de bevalling last van diverse pijnklachten. Zo kunnen bekkenpijnen, rugpijn en buikklachten het dagelijks leven beïnvloeden. Zes procent van deze moeders heeft dusdanig pijn dat ze niet mee kunnen doen met alledaagse activiteiten. Ook krijgen ze te maken met arbeidsverzuim. Dit meldt de Telegraaf.

Anesthesiologen en verloskundig onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bestudeerden vijfhonderd Nederlandse vrouwen op de late gevolgen na een bevalling. Gekeken werd naar pijnervaringen van jonge moeders die natuurlijk zijn bevallen en ervaringen van moeders die via een keizersnee hun kind kregen. “Het gaat in veel gevallen om niet-aflatende pijn vanuit het bekken, lage rugpijnen en ook buikklachten, zeg maar het totale gevoelsgedeelte dat bij de bevalling is betrokken”, zegt hoogleraar anesthesiologie prof. dr. Albert Dahan. De hoogleraar ziet samen met zijn collega-onderzoekers dat de baringspijn vaak gepaard gaat met depressie en angstklachten. Deze klachten beïnvloeden het dagelijks leven van de vrouw, ook op het gebied van seksualiteit. Het onderlichaam van de vrouw ondervindt vaak aanzienlijke schade aan weefsels, huidzenuwen. Daarbij zijn spieren ook vaak beschadigd geraakt.

De onderzoekers van het LUMC willen met een nieuwe studie de oorzaken van late baringspijn beter doorgronden om zo uiteindelijk klachten te kunnen voorkomen. 

©Nationale Zorggids