Normal_vis_eten_bord

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap veel vis eten, hebben meer kans op een kind met overgewicht. Als een zwangere vrouw drie keer per week of meer vis eet, groeit het gewicht van het kind de eerste levensjaren sneller dan bij kinderen van vrouwen die dat niet doen. Dat meldt RTL Nieuws.

Vermoedelijk bevat vis schadelijke stoffen die het lichaam niet of slecht afbreekt. Enkele van die stoffen verstoren de hormoonwerking tijdens de zwangerschap wat mogelijk zorgt voor overgewicht. Dat blijkt uit een internationaal wetenschappelijk onderzoek waar ook Nederlandse vrouwen aan meededen.

Onderzoekers hielden de groei van kinderen van meer dan 26.000 zwangere vrouwen uit de Verenigde Staten en Europa bij. De vrouwen die meer dan drie keer per week vis aten, kregen kinderen met een hogere Body Mass Index dan vrouwen die tijdens hun zwangerschap minder vis aten. Het gewicht van de kinderen werd op 2-, 4-, en 6-jarige leeftijd gemeten.

De eetgewoonten van Europeaanse vrouwen bleken divers. Spaanse vrouwen aten vierenhalve portie vis per week, terwijl Nederlandse vrouwen één of twee stuks vis per week aten. Het Voedingscentrum adviseert Nederlanders om twee keer per week vis te eten.

Het is onbekend welke vis en hoeveel vis het beste is voor zwangere vrouwen. 

©Nationale Zorggids