Normal_geboorte_baby_zwanger_gynaecologie_obstetrie_verloskunde_isabella_011

De Expertgroep integrale geboortezorg staat op het punt om uit elkaar te vallen. Niet alleen zorgverleners, maar ook cliënten lijken zich tegen het College Perinatale Zorg (CPZ) te keren.Op dit moment staan de verloskundigen en gynaecologen lijnrecht tegenover elkaar. Waar de gynaecologen de risicoselectie als een gezamenlijke verantwoordelijkheid zien, willen de verloskundigen dit zelf blijven doen. Vorige week zegde de de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) het vertrouwen op in het CPZ en beëindigde de medewerking aan de Zorgstandaard integrale geboortezorg. Dat meldt Zorgvisie. 

Niet alleen de KNOV wil de zorgstandaard niet ondertekenen, er zijn meerdere partijen die er vanaf zien. CPZ-voorzitter Chiel Bos is in onderhandeling met alle partijen om uit deze situatie te komen. Eind vorig jaar leek de opgestelde zorgstandaard voor iedereen acceptabel te zijn. Vervolgens keurde de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) de zorgstandaard af. Want, zo vonden zij, de risicoselectie bij een zwangere vrouw is de verantwoordelijkheid van de verloskundige en gynaecoloog samen (shared care).

Hier vindt een splitsing plaats. Er zijn diverse partijen die de mening van de NVOG delen en vinden dat shared care hier op zijn plaats is. Maar veel eerstelijns zorgverleners zijn bang dat de gezamenlijke verantwoordelijkheid leidt tot onnodige medicalisering en kostenstijging. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat shared care geen betere uitkomsten geeft. Diverse cliëntenorganisaties zijn van mening dat de zorgstandaard op dit moment onvoldoende onderbouwd is, maar zo voelen veel druk om te ondertekenen. De Stichting Geboortebeweging heeft de zorgstandaard niet geaccordeerd. Ook de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden staat niet geheel achter de zorgstandaard, het is te vaag om in de praktijk te gebruiken.

Om een akkoord te krijgen op de zorgstandaard is een handtekening van alle betrokken partijen nodig. Het Zorginstituut Nederland (ZiN) laat weten dat alle partijen er samen met elkaar uit moeten komen, maar vermoedt dat ze daarbij moeten ondersteunen. 

©Nationale Zorggids