Normal_zika

In Nederland zijn er enkele zwangere vrouwen die in Zuid-Amerika verbleven voordat bekend werd dat het zikavirus daar heerste. Nu zijn ze onzeker over de gezondheid van hun kind. Tot nu toe lijken de gevolgen mee te vallen, maar voor enkele vrouwen moet een echo nog uitwijzen wat de status van de gezondheid van het kindje is. Dat meldt Trouw.

In de Amsterdamse verloskundigenpraktijk Vida hebben twee vrouwen zich gemeld die tijdens hun zwangerschap tijdelijk in Suriname verbleven. Ze hadden last van onder andere koorts, maar de klachten verdwenen en uit een echo bleek dat de baby's een normale ontwikkeling in de buik doormaken. Het is onbekend of de twee vrouwen inderdaad het virus hadden opgelopen, andere besmettingen kunnen ook de oorzaak van de klachten zijn geweest. De Surinaamse artsen waren van mening dat ze wel geïnfecteerd waren met het zikavirus, maar bloedonderzoek kon hier geen uitsluitsel over geven.

Ook in een verloskundigenpraktijk in Almere komen zwangere vrouwen met klachten. Er is een vrouw die twaalf weken zwanger is die onlangs is teruggekomen uit Curaçao. Ondanks dat ze geen koortsverschijnselen heeft, zijn er wel muggenbulten zichtbaar. “Die dacht al aan afbreking van de zwangerschap. We doen nu eerst twee keer een echo, er is nog tijd genoeg om daarover te beslissen, maar zij heeft wel zorgen”, aldus verloskundige Jacqueline Smit.

Verloskundige Maria Hoenderdos van Vida ziet dat de meeste vrouwen zich houden aan het advies om niet naar Zuid-Amerika te gaan. Vorige week maakte minister Schippers van Volksgezondheid bekend dat er tot nu toe twintig mensen in Nederland besmet zijn geraakt met het virus.

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over zika, wel staat nu vast dat de placenta en het zenuwstelsel van ongeboren baby's beschadigd kan raken. Een kleine studie laat zien dat 30 procent van de baby's van zwangere vrouwen besmet met zika ernstige afwijkingen hebben. Naast microcefalie is er kans op blindheid en schade aan het zenuwstelsel. Ook blijkt dat het virus seksueel overdraagbaar is.  

©Nationale Zorggids