Normal_zwanger_buik

Britse onderzoekers hebben vastgesteld dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap paracetamol hebben geslikt een grotere kans hebben op gedragsproblemen als hyperactiviteit. Al eerder konden Spaanse wetenschappers een verband leggen tussen het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap en hyperactiviteit bij het kind. Ook de kans op autisme bleek groter bij jongetjes. Dat meldt NU.nl.

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol lieten de helft van de 8.000 deelnemende vrouwen paracetamol slikken. Ze konden vaststellen dat de kinderen van deze vrouwen op zevenjarige leeftijd 1,3 zo vaak hyperactief zijn dan kinderen van moeders die geen paracetamol slikten tijdens de zwangerschap. Het risico van paracetamolgebruik blijkt het grootst in het derde trimester van een zwangerschap.
Onbekend is vanaf welke hoeveelheid het middel schadelijk is. Volgens de onderzoekers blijft het slikken van paracetamol veiliger dan ibuprofen of andere, zwaardere pijnstillers.

Aan het Spaanse onderzoek deden 2.664 zwangere vrouwen mee. 40 procent van de moeders die paracetamol slikten had een kind met meer hyperactiviteit. Ook hadden de zwangere vrouwen die paracetamol slikten meer kinderen met autisme. In eerder uitgevoerd Deens onderzoek kon vergelijkbare conclusies trekken.

Door: Redactie Nationale Zorggids