Normal_zwanger_buik

Als vrouwen tijdens de zwangerschap voor één dag alles mochten eten, dan zou 43 procent kiezen voor rauwe of gedroogde vleeswaren, zoals carpaccio of filet americain. Dat blijkt uit onderzoek van 24Baby.nl onder 6.495 respondenten. 

Tijdens de zwangerschap zijn er voedingsmiddelen die vrouwen beter niet kunnen eten, zoals rauw vlees en kaas gemaakt van rauwe melk. In het onderzoek kregen respondenten bij dertien voedingsmiddelen de vraag of deze geschikt zijn voor zwangeren. Zwangere vrouwen blijken goed op de hoogte te zijn van de voedingsadviezen: ze wisten gemiddeld elf van de dertien vragen goed te beantwoorden.

Het grootste deel van de vrouwen houdt zich tijdens hun zwangerschap aan alle voedingsadviezen, maar ongeveer 11 procent eet ook wel eens iets wat afgeraden wordt, zoals rauwe vleeswaren, sushi of andere rauwe vis en een aantal rauwmelkse kazen. Met tartaar en biefstuk wordt een stuk minder gezondigd.

Opvallend is dat 59 procent van de vrouwen zich niet aan de voedingsadviezen houdt in de periode dat ze zwanger probeert te worden of nog niet zeker weet of ze zwanger is. Walter Kuchenbecker, gynaecoloog bij Vrouw-kindcentrum Isala: “Als je zwanger probeert te worden, is het aan te raden om de voedingsadviezen voor zwangeren op te volgen, te stoppen met roken en alcohol te vermijden. Gezonde voeding en een gezonde leefstijl verhoogt de kans op zwanger worden en beperkt het risico op zwangerschapscomplicaties.”

Door: Redactie Nationale Zorggids