Normal_mri_scanner

Bij vermoedens van een hersenafwijking bij het ongeboren kind, zouden zwangere vrouwen altijd een MRI-scan moeten ondergaan. Dit vinden Britse onderzoekers nadat zij de scan uitvoerden onder bijna zeshonderd zwangere vrouwen. Op de MRI’s is een eventuele hersenaandoening goed te zien. Dat meldt NU.nl.

Bij de vrouwen die gedurende het onderzoek onder de scan lagen, was tijdens een echo al vastgesteld dat de foetus een hersenafwijking kon hebben. Om daar zeker van te zijn voerden ze een MRI uit. Daaruit bleek het aantal juiste diagnoses met 25 procent te stijgen. Een echo geeft in bijna 70 procent van de gevallen een juiste diagnose, maar met een MRI erbij loopt dat op tot 93 procent.

De onderzoekers raden het artsen aan om altijd een MRI-scan uit te voeren als ze er niet zeker van zijn of een ongeboren kind een hersenafwijking heeft. Ongeboren kinderen met een hersenafwijking kunnen stil geboren worden. Ook kan een hersenaandoening leiden tot een miskraam. Als een dergelijke afwijking wordt vastgesteld krijgen de ouders extra begeleiding gedurende de resterende tijd van de zwangerschap. Uit het onderzoek bleek bovendien dat het aantal abortussen steeg onder de groep vrouwen die na de MRI meer duidelijkheid kregen over de hersenafwijking van hun kind.

“Het zou kunnen dat sommige mensen deze aanpak controversieel vinden. Maar het gaat er uiteindelijk om dat zwangere vrouwen over de juiste informatie beschikken in een moeilijke periode in hun leven”, zegt onderzoeker Cara Mooney. 

Door: Redactie Nationale Zorggids