Normal_normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Het UMC Utrecht kan mogelijk financieel verantwoordelijk worden gehouden voor de opvoedkosten van baby’s die met het sperma van de verkeerde man zijn verwekt. Het medisch centrum maakte deze week bekend dat er een fout is gemaakt bij ivf-behandelingen, waardoor mogelijk baby’s zijn verwekt die niet biologisch verwant zijn aan beide wensouders. De schadeclaims voor het ziekenhuis kunnen flink oplopen. Dit meldt NOS.

Doordat een reeds gebruikt instrument werd toegepast bij de bevruchting van eicellen van 26 vrouwen, is het mogelijk dat de zaadcellen van de verkeerde man de eicellen hebben bevrucht. Wanneer dit het geval is, en de vader erkent de baby niet, kan de vrouw de helft van de opvoedkosten claimen bij het ziekenhuis. In Nederland is een getrouwde man automatisch de wettelijke vader van het kind van zijn vrouw. Als de man daar bezwaar tegen maakt, is hij niet verplicht om bij te dragen in de opvoedkosten van het kind. Die kosten komen dan volledig op de schouders van de moeder te rusten.

De vrouw zou in dat geval die gemiste opvoedkosten op het ziekenhuis kunnen verhalen. Ook kan zij een integriteitsschadeclaim indienen. Als zij aangeeft niet de moeder te willen zijn van een kind dat niet verwant is aan haar partner, kan zij daarvoor een extra claim indienen.

Door: Redactie Nationale Zorggids