Normal_potje

In de nabije toekomst komt er een landelijk systeem die gaat toezien op het aantal verwekkingen per spermadonor. Een spermadonor mag namelijk maximaal 25 verwekkingen op zijn naam hebben staan. Dit maximum wordt nu nog te vaak overschreden. Het nieuwe systeem is een initiatief van de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB), meldt NU.nl.

Zo werd onlangs niet alleen bekend dat fertiliteitsarts Jan Karbaat mogelijk tientallen kinderen heeft verwerkt, ook ziekenhuis Rijnstate in Arnhem overschreed het maximum. SDKB reageert hierop met een nieuw en strenger systeem dat erop toeziet dat één spermadonor niet meer dan 25 kinderen heeft.

Klinieken zijn al verplicht om alle uitgevoerde behandelingen te registeren, maar klinieken onderling hebben geen uitwisselingssysteem. Dit houdt in dat donoren die zich op meerder locaties hebben aangemeld, ook meer dan 25 kinderen kunnen verwekken. Het systeem van de SDKB moet dit voorkomen. Hier staat onder andere in bij welke verschillende klinieken een donor zich heeft ingeschreven en hoeveel kinderen er zijn verwekt met gebruik van zijn sperma.

“Als een donor zich in Maastricht meldt en in Utrecht al 25 kinderen blijk te hebben, kan hij niet verder. Het systeem sluit en hij kan nooit meer donor worden”, vertelt SDKB-voorzitter Joop Laven.

Door: Redactie Nationale Zorggids