Normal_zwanger6

Een zwangere Nederlandse vrouw en haar partner krijgen een vergoeding van 7.000 euro van reisorganisatie American Express, omdat het haar de toegang weigerde tot een cruise. Zij was ten tijde van de vakantie in 2016 25 weken zwanger en de organisatie laat geen vrouwen toe die langer dan 24 weken zwanger zijn. De man en vrouwen waren echter niet op de hoogte van deze harde voorwaarde. Dat meldt RTL Nieuws.

Hoewel in de algemene voorwaarden van reisagent American Express (Amex) staat dat vrouwen vanaf een zwangerschap van 24 weken niet mee op reis mogen, stond dit volgens het stel onvoldoende duidelijk aangegeven en daarom spanden ze een rechtszaak aan. Oorspronkelijk eisten ze een bedrag van 13.000 euro, vanwege de financiële schade die zij hadden geleden vanwege de weigering. Het stel was namelijk genoodzaakt elders te verblijven, waardoor de kosten enorm opliepen.

Amex betaalde in de eerste instantie een schadevergoeding van 470 euro, maar dat was niet genoeg voor het stel. De rechtbank in Amsterdam vindt dat Amex de helft van de cruisekosten moet betalen én de helft van de alternatieve verblijfskosten, omdat de reisagent de man en vrouw op de hoogte had moeten stellen van de voorwaarden. American Express denkt na over een eventueel hoger beroep.

“De manier waarop American Express in deze zaak met de algemene voorwaarden is omgegaan, is hetzelfde als de hele branche doet. Mogelijk moet die manier als gevolg van deze uitspraak veranderen. Daarom heeft Amex aangegeven nu met de brancheorganisatie te bespreken of ze in hoger beroep gaat”, aldus de advocaat van de reisorganisatie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids