Normal_baby_zwanger_verpleegkundigen_kind

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Kraamverzorgenden (NBvK) is bang dat de komst van de geboortezorgacademie niet ten goede komt van de kwaliteit van zorgverleners. De academie, opgezet door Bo Geboortezorg, wil een opleiding voor geboortezorg oprichten waardoor het personeelstekort in de sector wordt aangepakt. Echter wordt gevreesd dat de leerlingen te snel in het werkveld worden gezet en dat het de ROC-opleidingen ondermijnt. Dit meldt Skipr. 

De Geboortezorgacademie zou geen positieve invloed hebben op de opleidingen die nu via ROC’s verzorgd worden. “Werkgevers kunnen zich concentreren op het bieden van voldoende stageplaatsen voor de huidige ROC-leerlingen, een gezond en veilig leerklimaat en goede werkomstandigheden”, aldus de NBvK. Aan die arbeidsomstandigheden schort het nu nog, maar door dit aan te pakken kan de uitstroom op de opleiding tegen gegaan worden.

Bo Geboortezorg is het eens met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, maar ziet daarin geen reden om de eigen academie te stoppen. De geboortezorgacademie vindt plaats via e-learning en niet via opleidingsinstituten. Het zou de bestaande branche-erkende opleiding willen verbeteren. Een zegsvrouw van Bo Geboortezorg laat weten dat de academie bovendien bijdraagt aan het oplossen van het personeelstekort, terwijl het tegelijkertijd kostenbesparend en kwaliteitsverhogend werkt.

De NBvK ziet de academie niet als goede oplossing voor het personeelstekort. “Niet kwaliteit en vakinhoud staan centraal, maar het zo snel mogelijk klaastomen van leerlingen, zodat ze al meteen een verdienmodel vormen voor de organisatie”, aldus de NBvK. “De inhoud, organisatie, uitvoering en financiering van een branchespecifieke beroepsopleiding neerleggen bij de sterk verdeelde en scherp concurrerende werkgevers is een regelrechte bedreiging voor de kwaliteit van zorg.”

Door: Redactie Nationale Zorggids