Normal_baby_kinderstoel_eten_blij_lachen

Het RIVM waarschuwt in het mei-juninummer van Voeding Nu voor de diverse voedingsadviezen die op internet staan over de eerste duizend dagen in het leven van een kind. Dit zou tot verwarring kunnen leiden. Het RIVM onderzocht de adviezen die online gegeven werden en constateerde dat daar grote verschillen in zitten. Onder andere het advies over vitamine D en nitraatrijke groente is erg wisselend. Dit meldt Vakblad Vroeg.

De Gezondheidsraad zal later nog met adviezen komen voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen tot twee jaar. Echter wil het RIVM nu al duidelijke adviezen geven omdat er zoveel verschillende richtlijnen zijn. Zo wijken regionale en commerciële bronnen af van nationale bronnen op het gebied van maximale koffie (voor de vrouw) en vitamine D-suppletie in de periode van borstvoeding en voor kinderen tussen de een en twee jaar. Ook voor de dosering van vitamine K en het geven van honing wijken commerciële bronnen ver af van nationale bronnen.

Voor kinderen tussen de een en twee en zwangere vrouwen lijken de adviezen aardig overeen te komen. De grootste verschillen in voedingsadvies geldt voor de periode van nul tot twaalf maanden. “Omdat deze verschillen in voedingsadviezen voor verwarring kunnen zorgen, is harmonisatie en actualisatie van de verschillende bronnen belangrijk”, aldus de auteurs van het artikel in Voeding Nu. “De evaluatie van de bestaande voedingsadviezen van de Gezondheidsraad kan gebruikt worden als uitgangspunt voor verdere harmonisatie van de voorlichting over voeding tijdens de eerste duizend dagen.” Het is daarbij belangrijk om alle partijen op de hoogte te stellen van deze uitgangspunten, zodat zij vervolgens de informatie op hun websites kunnen aanpassen.

Door: Redactie Nationale Zorggids