Normal_lezen_meisje_peuter_prentenboek

Zo vroeg mogelijk beginnen met voorlezen blijkt belangrijk voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Daarom zijn er op steeds consultatiebureaus wekelijks coaches van het stimuleringsprogramma BoekStart aanwezig. Zij laten spelenderwijs zien hoe leuk en goed voorlezen aan baby's is. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen later beter scoren op taal en een grotere woordenschat hebben als zij in de periode voor hun derde jaar veel zijn voorgelezen. BoekStart wil daarom het voorlezen aan baby's bevorderen. Ouders krijgen een gratis BoekStartkoffertje met boekjes, tips en een bibliotheekabonnement. De nieuwe BoekStartcoaches moeten de respons op de koffertjes verder verhogen.

De coaches komen niet alleen voorlezen maar geven ook tips aan ouders en leggen uit waarom voorlezen zo belangrijk is voor de taalontwikkeling. Voor veel jonge ouders is de leesontwikkeling niet iets waar ze al aan denken. Door ouders al op het consultatiebureau te benaderen hopen de coaches meer ouders bewust te maken van het belang van vroeg beginnen met voorlezen.

Door: Redactie Nationale Zorggids