Normal_baby__kraamzorg__ziekenhuis__verpleging__verpleegkunde

Gistermiddag is de laatste baby geboren in het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal. Om zes uur ’s avonds gingen de deuren definitief dicht voor de afdelingen Verloskunde en Kindergeneeskunde. Door een groot tekort aan vakmensen was het niet langer mogelijk om de afdelingen open te houden. Even na vijven werd de laatste baby geboren, kort daarna liepen de medewerkers onder een ereboog het ziekenhuis uit. Dit meldt NOS.

In zo’n vijftig jaar werden meer dan 10.000 kinderen geboren in het ziekenhuis in Stadskanaal, onderdeel van Zorggroep Treant. Zwangere vrouwen en ouders van jonge kinderen moeten nu uitwijken naar het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Op 15 oktober zullen ook in het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen de twee afdelingen worden gesloten. Overigens kunnen ouders ook uitwijken naar andere ziekenhuizen in de regio, bijvoorbeeld in Assen en Groningen. Voor voor- en nazorg zouden vrouwen echter nog steeds in het Refaja terecht kunnen, laat woordvoerster Selma Hoekstra weten.

Kaalslag onder het personeel

Patiënten, medewerkers en gemeenteraadsleden klapten met luid gejuich voor de verloskundigen en kinderverpleegkundigen- en artsen die onder de erehaag het ziekenhuis verlieten. Een deel van hen zal gaan werken in het ziekenhuis in Emmen. Daar heerst een groot personeelstekort, wat opgelost wordt door de kleine groep vanuit Hoogeveen en Stadskanaal daar aan het werk te zetten. In Stadskanaal zijn ze bang voor een kaalslag onder het personeel. “Straks blijkt hier alleen stapel bakstenen over”, zegt Henri Veldpaus van actiegroep Red ons Refaja.

Door: Redactie Nationale Zorggids