Normal_bisfenol

Een huidnotatie voor de stof bisfenol A blijkt niet nodig, zegt de Gezonheidsraad op basis van de huidige stand van de wetenschap. De stof wordt relatief moeilijk door de huid opgenomen. Blootstelling tijdens het werk aan bisefonol A (BPA) kan wel een schadelijk effect hebben op de ogen, huid en luchtwegen en op de vruchtbaarheid. Dit meldt de Gezondheidsraad.

BPA is een weekmaker die onder meer wordt gebruikt in plastic flessen. Er bestaan binnen de Europese Unie beperkingen voor het gebruik van bisfenol A, een chemische stof die in veel producten voorkomt. BPA wordt gebruikt in plastics die worden toegepast in onder meer bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen, (voedsel)verpakkingsmateriaal, implantaten, infuus en speelgoed.

Grenswaarde Gezondheidsraad hoger

Voor mensen die werken met de stof en er zo aan worden blootgesteld, geldt een grenswaarde van 2 mg/m3. De Gezondheidsraad heeft een onderzoek beoordeeld dat het meest geschikt is voor het afleiden van een gezondheidskundige advieswaarde. Zodoende is het gekomen op een waarde van 3,3 miligram bisfenol A per m3 lucht. Dat is hoger dan de huidige waarde, omdat de Gezondheidsraad de afgeleide waarden niet afrondt naar zogenoemde voorkeurswaarden.

Gevaarlijk voor ongeboren baby's en jonge kinderen

Uit onderzoek uit 2015 bleek al dat BPA gevaarlijk is voor ongeboren baby’s en jonge kinderen. Blootsteling op jonge leeftijd kan later ernstige gevolgen hebben. In 2016 kondigde het kabinet plannen aan om blootstelling hieraan te verminderen. Het Voedingscentrum zei destijds dat het niet makkelijk is om hierover een advies te geven, want de stof zit in meer producten dan we denken en kan zo zelfs in eten en drinken terechtkomen. 

Door: Nationale Zorggids