Normal_echo_zwanger

Vrouwen die voor een zwangerschap al te zwaar zijn, hebben vaker last van complicaties dan vrouwen die pas tijdens de zwangerschap kampen met overgewicht. Het was al bekend dat overgewicht tijdens de zwangerschap complicaties met zich mee kan brengen, maar uit nieuw onderzoek blijkt nu dat het risico op problemen groter is als de vrouw al voor de zwangerschap te zwaar is. Dit meldt NRC. 

Zo hebben vrouwen die net voor hun zwangerschap een te hoog gewicht hadden, tijdens de zwangerschap een groter risico op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en een te hoge bloeddruk. Deze groep vrouwen moet ook vaker een keizersnede ondergaan of bevalt van een te vroeg geboren baby. Maar niet alleen vrouwen met overgewicht lopen risico’s, ook vrouwen die juist te te licht zijn krijgen vaker te maken met complicaties.

Overgewicht voor zwangerschap aanpakken

“Een te hoge BMI van vrouwen met een zwangerschapswens is belangrijker om aan te pakken dan de toename in gewicht tijdens de zwangerschap. We zouden veel meer aandacht moeten hebben voor voeding en gewicht van toekomstige ouders voordat ze een zwangerschap ingaan”, zegt hoogleraar Vincent Jaddoe van het Erasmus MC, die mede leiding had over het onderzoek. Vrouwen moeten weten dat gewicht ertoe doet, ook voorafgaand aan de zwangerschap. 

Door: Nationale Zorggids