Normal_umcg__groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft 35.000 euro subsidie ontvangen van de Europese Unie om de kennis over medicijngebruik bij zwangerschap en borstvoeding te vergroten. Het gaat om de afdeling Eurocat Nederland van het UMCG. Van slechts 5 procent van de medicijnen is bekend of deze tijdens de zwangerschap en borstvoeding gebruikt mag worden, terwijl vrouwen veel meer middelen gebruiken. Dit meldt UMCG.

Het vijf jaar durende ConcePTION consortium is in april gestart en zal onderzoek gaan doen naar het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap en borstvoeding en hoe veilig de geneesmiddelen zijn. Er doen nog veel meer onderzoeksinstellingen mee aan het consortium, Eurocat Nederland is er slechts één van. Er wordt gezamenlijk naar het onderwerp gekeken maar Eurocat Nederland zal ook eigen data gebruiken in het onderzoek.

Registratie sinds 1981

Het is niet voor het eerst dat Eurocat Nederland medicijngebruik tijdens de zwangerschap registreert. Al vanaf 1981 wordt bijgehouden hoeveel kinderen in Noord-Nederland worden geboren met afwijkingen en of de moeder medicatie gebruikte tijdens de zwangerschap. Dit kan duiden op mogelijke risico’s op aangeboren afwijkingen.

Door: Nationale Zorggids