Normal_echo_zwanger

Zwangere vrouwen die hun informatie over veilig medicijngebruik van blogs, fora en social media halen, kunnen dat beter niet doen. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat 40 procent van de berichten die op dergelijke media geplaatst worden, onjuiste informatie bevat. Dit meldt de Volkskrant. 

Het Radboudumc vergeleek meer dan 1.200 berichten op onder meer fora, blogs en social media met de informatie op Teratologie Informatie Service (TIS) van bijwerkingencentrum Lareb. Hoewel 40 procent onjuist was, ging dit met name om medicijnen waarover niet genoeg bekend is om een advies voor zwangere vrouwen te geven. “Voor de medicatie die alleen op strikte indicatie wordt voorgeschreven was slechts 7 procent correct”, zegt hoofdonderzoeker Marleen van Gelder van Radboudumc. Zijn de richtlijnen bij medicijnen heel duidelijk, dan zijn de informelere bronnen betrouwbaar genoeg.

Meer onderzoek nodig naar medicijngebruik tijdens zwangerschap

Als het aan het Radboudumc ligt, komt er meer onderzoek naar medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Er blijken vooral misverstanden te zijn over het gebruik van pijnstillers, maagzuurremmers, antidepressiva en antibiotica door zwangere vrouwen. De onderzoekers hopen dat meer vrouwen hun arts of verloskundige raadplegen en niet de eerste paar pagina’s op een zoekresultaten-pagina aanklikken. 

Door: Nationale Zorggids