Normal_kaars__lichtje__lampje

In West-Brabant hebben ouders tot op heden 630 overleden baby’s ingeschreven bij de burgerlijke stand. Vanaf februari 2019 is het mogelijk om deze kinderen in te schrijven bij de gemeente, om zo hun bestaan wettelijk vast te leggen. Voor die tijd was het niet mogelijk om een kind dat tijdens de zwangerschap overleed, in te schrijven. Van de aanmeldingen die tot op dit moment zijn binnengekomen, worden ook overleden baby’s uit de jaren ’50 met terugwerkende kracht ingeschreven. Dit meldt Brabants Dagblad.

Dat er zo veel ouders gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid, geeft aan hoeveel vraag er naar is. Ouders van overleden baby’s vroegen al lange tijd naar wettelijke erkenning van hun kind. Dat kan vanaf dit jaar. Alleen al in West-Brabant kwamen in tot en met september 630 verzoeken binnen. “Er is verdriet, maar vooral opluchting. Ouders kunnen nu deze periode in hun leven afsluiten en een plaatsje geven”, aldus de persvoorlichting van gemeente Rucphen. Voor die tijd voelden ouders alsof hun doodgeboren kind nooit had bestaan.

Inschrijving nog dezelfde dag

Het aangeven van een doodgeboren baby gebeurt in een aparte ruimte. Op deze manier hoeven ouders dit emotionele moment niet en public aan de balie te beleven. De inschrijving bij de burgerlijke stand kan in de meeste gevallen nog dezelfde dag worden ingevoerd. “Het komt voor dat ouders op de geboortedag van hun kind komen. Dan vinden wij het wel zo netjes dat die dag als registratiedatum staat”, zegt de gemeente Waalwijk.

Foto’s, kusjes en een begrafenis

De inschrijving bij de burgerlijke stand is opnieuw een positieve stap in de nazorg voor ouders van een doodgeboren kind. Vroeger mochten ouders hun kind na de bevalling niet zien en werd het bestaan van het kind als het ware ontkent. Nu kunnen ouders hun baby vasthouden, kussen, foto’s laten vastleggen en een begrafenis organiseren.

Door: Nationale Zorggids