Gezondheid van kinderen vermindert door reclame voor ongezonde producten

De gezondheid van kinderen over de hele wereld staat onder druk, en dat komt door milieuvervuiling, klimaatverandering en marketing voor ongezond eten en drinken. Daarvoor waarschuwen UNICEF, de wereldgezondheidsorganisatie WHO en het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. In Nederland hebben kinderen een hoge kans op een goede gezondheid en hoog welzijn. In de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad en Somlaië zijn de omstandigheden voor kinderen het slechtst.

De organisaties willen dat landen internationale afspraken maken tegen reclames die zich richten op kinderen. "Bedrijven maken grote winsten dankzij het promoten van verslavende en ongezonde producten, waaronder fastfood, drankjes met veel suiker, alcohol en tabak. Dit zijn belangrijke oorzaken van ziekten", schrijven ze. Ze vinden dat het bedrijfsleven zichzelf niet kan controleren en dat de bestaande aanpak niet voldoende is. Ze willen ook dat kinderen worden beschermd tegen "mogelijk schadelijke sociale media en het ongepaste gebruik van hun persoonlijke gegevens".

Enkele tientallen deskundigen hebben gekeken naar de leefomstandigheden van kinderen over de hele wereld. Ze keken naar de kans van kinderen om in leven te blijven (dus hun gezondheidsniveau) en naar de kans om iets van hun leven te maken (dankzij bijvoorbeeld onderwijs). Nederland doet het daarin erg goed. Alleen in Zuid-Korea en Noorwegen hebben kinderen nog meer "kans op overleven en een hoog welzijn". De Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad en Somalië zijn de zwaarste landen om in op te groeien.

Door: ANP