Schadevergoeding voor discrimineren zwangere

Zorgbedrijf OOK Begeleiding uit Brabant moet van de rechtbank in Eindhoven een schadevergoeding van 10.000 euro betalen aan een werknemer. De rechtbank acht bewezen dat het bedrijf de zwangerschap als reden gaf voor het niet verlengen van haar contract. Dit is in strijd met de wet. Dit meldt RTL Nieuws. 

De rechter ging niet mee in de verdediging van OOK Begeleiding dat het contract niet werd verlengd door slecht functioneren van de vrouw. In de tekst van het reflectieformulier stond de zwangerschap vernoemd. De rechter: "Het is als directe ongelijke behandeling aan te merken. Een man zou immers niet op deze manier behandeld zijn."

Tijdelijke contracten niet verlengd door zwangerschap: 'dit gebeurt veel meer'

Volgens Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij juridisch dienstverlener DAS, gebeurt dit vaak: "Er zijn veel meer zaken dan degenen waarover je via de media of rechtbank hoort." Het is namelijk moeilijk te bewijzen dat een contract niet wordt verlengd wegens een zwangerschap. Zoiets zet een werkgever niet op papier en de werknemer moet aantonen dat er sprake is van discriminatie. De zaak voor de werkneemster van OOK Begeleiding was duidelijk: hier stond het letterlijk op papier. De rechter buigt zich nog over de schadevergoeding van 25.000 euro, die de werkneemster eist van OOK Begeleiding. 

Veel meldingen van discriminatie bij College voor Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens kreeg in 2017 vierduizend klachten over discriminatie binnen, waarvan 35 procent over zwangerschap ging. In de zomer van 2020 komen zij met nieuw onderzoek met recente cijfers over zwangerschapsdiscriminatie. Het College geeft aan dat maar een heel klein deel van de klachten leidt tot een oordeel. 

Door: Nationale Zorggids