Normal_zonnebril_kind_buitenspelen

Het is warm vandaag, maar de komende dagen wordt het nog veel warmer. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of in de tuin. Voor anderen is het niet zo fijn en voor de groep kwetsbare mensen brengt het hete weer zelfs risico’s met zich mee. Daarom activeert het RIVM vanaf 6 augustus het Nationaal Hitteplan én geldt er een smogwaarschuwing. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer bij baby’s, chronisch zieken en ouderen beperken. Dit meldt RIVM. 

En de smogwaarschuwing én het Hitteplan gelden voor heel het land. Volgens het KNMI kan het warme weer ook na het weekend aanhouden.

Maatregelen tegen klachten door heet weer

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om klachten door heet weer te voorkomen:
– Drink voldoende;
– Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
– Zoek de schaduw op;
– Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
– Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond;
– Houd de woning koel door zonwering, een ventilator of airconditioning;
– Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Aanhoudende hitte

Het Nationaal Hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Het hitteplan is vooral bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Smog door ozon

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. In Europa zijn voor ozon een informatie- en alarmdrempel vastgesteld. De EU-informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen mensen die gevoelig zijn voor smog, klachten krijgen. 

Door: Nationale Zorggids