Normal_ziek_ziek_kind_baby

Het Amsterdam UMC en OLVG moeten geplande operaties bij kinderen uitstellen omdat hun verpleegafdelingen en ic’s vol liggen met jonge kinderen met het RS-virus. De meeste kinderen krijgen het RS-virus, maar belanden daardoor niet in het ziekenhuis. Sommige kindjes tussen de 0 en 2 jaar kunnen een longontsteking of ernstige ademhalingsproblemen krijgen en worden dan opgenomen op de intensive care. Op dit moment is 40 procent van de kinder-ic van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam bezet door patiënten met het RS-virus. Dit meldt het Parool. 

Afgelopen winter waren er opvallend weinig kinderen met RSV, als gevolg van de coronamaatregelen. Nu kinderen weer volop naar school gaan en er de afgelopen tijd veel versoepeld is, is er sprake van een uitgestelde RS-virusepidemie. Dat was een paar weken geleden in Rotterdam en omstreken al het geval en nu ook in de regio Amsterdam.

Overplaatsen

Het OLVG in Amsterdam moet dagelijks ongeveer acht jonge patiëntjes met het RS-virus overplaatsen naar een ander ziekenhuis. En dat kan heel ingrijpend zijn omdat het vaak om jonge kinderen gaat, waarvan het gezin dan tijdelijk uit elkaar getrokken wordt. “Het is heel moeilijk te organiseren op afstand. En bovendien: het is toch spannend als je kind is opgenomen. Dan wil je dicht bij huis zitten”, zegt Malika Chegary, hoofd van de kinderafdeling in het OLVG.

In het Amsterdam UMC ondersteunen geneeskundestudenten de verpleging op de kinderafdelingen. Het aantal operaties bij kinderen staat op 70 procent van het normale. Spoedoperaties gaan altijd door, maar geplande niet altijd. Het ziekenhuis geeft een datum voor een operatie, maar kan pas de avond van tevoren zeggen of het doorgaat.

Door: Nationale Zorggids